Az alföldi borok jellegzetességei
Az alföldi borok jellegzetességei

Az alföldi borok jellegzetességei

Magyarországra több fajta bor is jellemző, rengeteg olyan termelő van, akinek a borát világszerte ismerik. Az alföldi borokra jellemző a lágyság, a kellemes íz. Jellemző rájuk, hogy 1-2 éves korukban a legfinomabbak, hiszen ekkor jön ki a legjobb zamatjuk. A Kadarka talán az egyik legkedveltebb a piacon. Ennek oka az isteni illata, a kicsit fűszeres, mégis lágy íze. Az alföldi borvidék déli részére a vörös bor termelés a legelterjedtebb, míg az északi részére a fehér. Ennek az oka, hogy a déli részen más a talaj és magasabb a hőmérséklet. A legnagyobb fehérbor termelő városok közül érdemes megemlítenünk néhányat: Kiskunhalas, Kecskemét, Csengőd, Kiskőrös, Szeged. Ezek a városok már sok évtizede termelik a legjobb borokat, méltán híresek külföldön is. Az alföldi borok alkohol tartalma nem túl magas, talán ezért is kedvelik őket annyira. Általában az alkohol tartalom nem éri el a 12%, de sokszor találkozhatunk 5%-os borokkal is. Ha az Alföldön járunk, érdemes több részről is borokat kóstolnunk, biztosan megtaláljuk a kedvünkre valót.