Méhpempő ár
Méhpempő ár

Méhpempő ár

A méhpempő árával kapcsolatosan sokan teszik fel a kérdést, „vajon mi okozza a piacon lévő elég jelentős ármozgást?” A méhpempő árát sok tényező befolyásolhatja. A méhpempő értékét elsősorban a fő hatóanyagtartalma a 10-HDA azaz a 10-hydroxy-2-decenoic acid határozza meg. A friss méhpempő esetében ez min. 1,4%, liofilizáltnál 4,2 % kell, hogy legyen. A méhpempő is mint a többi természetben termő anyag, minősége folyamatosan változik, évszaktól, időjárástól, termőterülettől függően. Egy mesterségesen előállított anyagnak mindig ugyanaz lesz az íze, állaga, stb, mert annak ugyanaz az összetétele. A 10-HDA sav tartalom is éppen ezért eltérő lehet, így 1-3,3% között mozoghat. Ezt az eredményt jó esetben megtaláljuk a termék csomagolásán. Mindezek mellet természetesen ára nagyban függ még a kereskedő árrésétől is. Sajnos sok termék estében a marketing költséget is a vásárló fizeti meg, ami a termék árába bele van építve. Az bizonyos, hogy egy teljesen egyedülálló, különleges anyagról van szó, de sajnos néhány estben kicsit eltúlzott a termék ára, hiszen ezt is mint minden más termék esetében a világpiaci ár szerint illene meghatározni.